Све категорије
EN
industrija Вести

Почетна>Вести>industrija Вести

Смањите загађење индустрије нерђајућег челика

Време: КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС Хитови : 65

Апстракт: Централни комитет Партије и Државни савет последњих година придају велики значај ултранискоемисионој трансформацији гвожђа и челика. На многим важним састанцима и владиним извештајима о раду, предложено је да се промовише трансформација ултра ниских емисија у индустрији гвожђа и челика. „Мишљења о промовисању имплементације ултра-ниских емисија у индустрији гвожђа и челика“ (Након издавања Хуан Таики-а [2019] бр. 35), сви региони су обавезни да изврше трансформацију индустрије челика са ултра-ниским емисијама у фазама и регионима. Границе емисије у „Мишљењима” стручњаци из индустрије називају и „најстрожим стандардима у историји”. У овој општој ситуацији, прочешљавањем захтева индекса емисија честица у документу и тренутног статуса технологије уклањања прашине у мојој земљи, упоредите предности и недостатке главне технологије за уклањање прашине са високим признањем у индустрији и разговарајте о избору рута технологије уклањања прашине према новим захтевима. И надоградите идеје за референцу релевантних компанија за производњу челика и помозите у победи у борби против плавог неба.
У циљу спровођења одлука и ангажовања Централног комитета Партије и Државног савета, Министарство екологије и животне средине, заједно са Комисијом за развој и реформу и Министарством индустрије и информационих технологија, заједнички је издало „Мишљења о промовисању имплементације ултра-ниских емисија у индустрији челика“ (у даљем тексту „Мишљења“). „Мишљења“ су још једном пооштрила оригиналне стандарде за емисију честица у различитим процесима челика и предложила да се ултра-ниске емисије односе на ултра-ниске током целог процеса. Такође поставља захтеве напретка за ултра-ниске трансформације у различитим регионима, што даље промовише технологију уклањања прашине и третмана у индустрији челика. Промена. Међутим, тренутно већина домаћих предузећа за гвожђе и челик има дуг процес високе пећи-конвертор, са много и компликованих процеса. Није лак задатак испунити стандарде емисије честица у целом производном процесу. Штавише, развој домаћих предузећа гвожђа и челика је неуједначен, а производни капацитети који не задовољавају стандарде заштите животне средине су и даље ретки. Стога је надоградња и надоградња постројења за уклањање прашине императив. Стога, у тренутној ситуацији политике заштите животне средине, настојање да се постигне ултра-ниска граница емисије честица прашине у кратком временском периоду је несумњиво најхитнији проблем са којим се суочавају челичане.
Миррор-Голд1
1. Захтеви за контролу честица у трансформацији ултра ниске емисије
У априлу 2019, „Мишљења“ су званично покренута, што је изазвало олују заштите животне средине челика, изјављујући да је индустрија челика моје земље у целини ушла у општу ситуацију трансформације ултра ниске емисије. Што се тиче индикатора честица, „Мишљења“ захтевају издувне гасове у виду организованих емисија, главу машине за синтеровање и димни гас за печење пелета (укључујући осовинску пећ, пећ са ротирајућим решеткама, пећи за печење), процес коксовања издувних гасова из димњака коксне пећи, Остало главни извори загађења (укључујући реп машине за синтеровање, пуњење угља, суво гашење кокса, високе пећи, јаме за високе пећи и точионице, предтретман врућим металом, секундарни димни гас претварача, итд.) Просечна сатна концентрација емисије честица није висока При 10 мг/м3, просечна концентрација емисије по сату од најмање 95% времена месечно испуњава стандард; отпадни гас је у неорганизованом облику, потребно је обезбедити места за транспорт материјала и пресека, синтеровање, пелетирање, прављење гвожђа, коксовање и други процеси дробљења материјала, сијања, постројења за уклањање прашине за опрему за мешање и сечење отпада. Поред тога, „Мишљења“ су такође истакла да предузећа треба да изаберу зреле и применљиве технологије трансформације заштите животне средине у складу са фабричким условима и да подстичу употребу напредних постројења за уклањање прашине као што су сакупљачи прашине са филтер врећама и филтер патроне за прашину. , који указује на правац за избор технологије третмана уклањања прашине. .
2. Тренутни статус примене технологије за уклањање прашине
Након истраживања више од 20 предузећа гвожђа и челика, откривено је да скоро сва предузећа за гвожђе и челик користе високоефикасне врећасте филтере или кертриџ филтере за третирање издувних гасова који садрже прашину, а неки процеси који производе мокри издувни гас користе влажне електростатичке филтере. Компанија верује да ови зрели процеси имају најбољи ефекат третмана прашине и отпадних гасова, који је исти као технологија уклањања прашине поменута у „Мишљењима“. Поред тога, у складу са изводљивим технологијама за третман честица у издувним гасовима наведеним у „Техничким спецификацијама за подношење захтева и издавање дозволе за загађење“, осим издувних гасова произведених завршним ваљањем ваљаонице, остали издувни гасови Чворови за генерисање загађења могу се третирати прашином из врећа (покривање). Мембрански филтер материјал) и процес уклањања прашине од филтер кертриџа. Због тога се у овом чланку углавном анализирају предности и недостаци и примена технологија за уклањање прашине у врећицама и филтер патронама.
Врећасти филтер се појавио раније и коришћен је већ на крају покрета вестернизације. Углавном се користио за филтрирање сувог, прашњавог гаса са малом величином честица. Филтер врећа је направљена од различитих филтерских влакана (хемијских влакана или стаклених влакана) кроз ткање или бушење иглом, и користи функцију филтрирања тканине од влакана за филтрирање гаса који садржи прашину. Сакупљач прашине типа кертриџа појавио се релативно касно. Седамдесетих година прошлог века неки корисници су се појавили у западним земљама. Веровали су да је овај тип колектора за прашину релативно мале величине, значајно побољшан у ефикасности обраде и лак за одржавање. Међутим, ако је потребно третирати прашњави гас са већом запремином ваздуха, ефекат третмана ће бити лош због малог капацитета таложника, што је тешко применити у великим индустријским предузећима, па није широко промовисано код многих. године. Од 1970. века, светска технологија материјала се брзо развија. Неке стране компаније су преузеле водећу улогу у побољшању структуре и филтерског материјала сакупљача прашине, повећавајући укупан капацитет за неколико пута и постајући велики сакупљач прашине са филтерском површином већом од 21 м2,000.
3. Компаративна анализа технологије уклањања прашине
1. Сакупљач прашине у врећама
(1) Принцип рада врећастог филтера
Гас који садржи прашину улази у вентилациони канал из хаубе за уклањање прашине, а када дође до излаза, индукује се вентилатором индуковане промаје, а затим се влакнаста филтер врећа за уклањање прашине користи за хватање дима и прашине уз помоћ гравитације и инерције.
(2) Главни фактори који утичу на перформансе врећастог филтера
Перформансе врећастог филтера углавном укључују ефикасност уклањања прашине, губитак притиска и радни век. Главни фактори који одређују ефикасност уклањања прашине и век трајања врећастог филтера укључују однос ваздуха и тканине, врсту филтерског материјала и избор метода уклањања прашине.
Материјал филтера врећастог филтера је еволуирао од конвенционалних влакана до суперфиних влакана, затим до влакана посебног облика попречног пресека, а затим до структуре еПТФЕ мембране. Конвенционална влакна не могу да контролишу фине честице прашине, тако да је неопходно променити структуру влакана или користити спољну силу да би се постигла ултра-ниска контрола емисије прашине; Влакна попречног пресека у облику ултра финих влакана имају већу специфичну површину, што резултира већом површином филтрације, чиме се смањује однос ваздуха и тканине; еПТФЕ мембрана може пресрести честице прашине на површини мембране. Тренутно је избор мембранског филтерског материјала за материјал филтер врећице избор са већом ефикасношћу уклањања прашине.
2. Патронски сакупљач прашине
Принцип рада сакупљача прашине са филтер патроном: Гас који садржи прашину улази у вентилациони канал кроз колектор за прашину и уноси се у кутију помоћу спољашњег вентилатора за промају. Пошто кутија има много већи радијус од цеви, проток ваздуха се шири, а теже велике честице прашине се таложе гравитацијом. низом свеобухватних ефеката и потом одвојен од ваздуха.
3. Поређење предности и мана врећастог филтера и кертриџ филтера
Колектор за прашину са кесом и сакупљач прашине са филтер патроном имају своје предности и недостатке у процесу употребе. Приликом одабира процеса уклањања прашине, потребно је свеобухватно размотрити ситуацију у којој се налази компанија. Предности и недостаци су приказани у табели 1.
Четврто, анализа случаја практичне примене у предузећу
Узмимо за пример трансформацију процеса уклањања прашине у секцији процеса у високој пећи челичне групе у провинцији Хебеи. Компанија је првобитно користила врећасти филтер да уклони прашину из издувних гасова који се стварају у делу јаме високе пећи. Међутим, током употребе је откривено да би то изазвало забуну због услова рада. Проблем торбе. Истовремено, због слабог ефекта уклањања прашине филтер вреће, емисије издувних гасова овог одељка не могу стабилно да задовоље захтеве стандарда ултра ниских емисија. Узимајући у обзир услов достизања стандарда и капитална улагања за замену филтер врећице, компанија је одлучила да трансформише процес уклањања прашине и замени врећасти филтер филтер улошком. Параметри и поређење ефеката пре и после трансформације приказани су у табели 2.
Према подацима онлајн праћења пре и после трансформације, концентрација емисија честица издувних гасова у овој секцији је знатно смањена и може стабилно да достигне 10 мг/м3, испуњавајући захтеве стандарда ултра ниских емисија. У поређењу са пре трансформације, након употребе сакупљача прашине филтерског улошка, избегава се проблем лаког хабања и цурења филтер врећице, у основи се може користити дуго времена без одржавања, чак и ако се филтер уложак уклони и замени, веома је згодан, и увећан је на ограниченом простору. Ефективна површина филтера је смањена, разлика притиска је мала, а ефекат уклањања прашине је релативно стабилан. Али након замене сакупљача прашине филтер кертриџа, постоје и неки недостаци.
Кроз комуникацију са интерним особљем компаније, аутор је сазнао да је опрема након трансформације сложенија него раније и да је потребно да компанија има висок ниво диспечирања опреме, монтаже и управљања одржавањем. Поред тога, селективност сакупљача прашине са филтер патроном за суве врсте прашине није тако добра као што се очекивало, и нема високу ефикасност уклањања прашине за све врсте прашине. Ако желите да га примените на све процесе, то и даље треба да буде дубинско истраживање и развој. Уопштено говорећи, у све оштријој ситуацији заштите животне средине, на основу разматрања еколошке усклађености, ефекат замене је и даље веома значајан.
Пет, сажети предлози
1. Предлози за избор процеса
Тренутно, без разматрања мокрог уклањања прашине, најбољи избор технологије за уклањање прашине у ситуацији са ултра ниским емисијама требало би да буде патронски сакупљач прашине и врећасти филтер. Два типа сакупљача прашине имају своје предности и мане. За трансформацију ултра-ниских емисија честица у челичним предузећима, препоручује се да предузећа могу изабрати технологију уклањања прашине у складу са стварним условима и сопственим потребама. Ако првобитни процес уклањања прашине у врећама и даље није у стању да постигне стабилне стандарде емисије, први корак може бити Размотрите замену ПТФЕ микропорозне мембране и материјала за филтер са градијентом површинског слоја ултра финих влакана. Друго, размислите о замени процеса уклањања прашине у кертриџ филтера да бисте довршили трансформацију ултра ниске емисије и постигли стандардну емисију.
2. Предлози инжењерског дизајна
Да би се помогло компанијама да испуне релевантне захтеве „Мишљења“ и пружиле референце за инжењерско пројектовање и изградњу, у јануару 2020. године, Кинеско удружење индустрије за заштиту животне средине издало је „Техничке смернице за реконструкцију предузећа за производњу гвожђа и челика са ултра-ниским емисијама“, у којој је високоефикасан процес уклањања прашине у врећама и филтрирање. Процес уклањања прашине у бубњу предлаже низ референтних вредности техничких параметара, и препоручује се да се предузећа могу позвати на њих у процесу трансформације ултра ниске емисије на основу њихових стварних услова . Узимајући врећасти филтер као пример, препоручује се да када компанија склопи уговор, брзина ветра филтера треба да буде мања од 0.8 м/мин. Брзина ветра филтера овде треба да буде пуна брзина ветра филтера. Пуна брзина филтрационог ветра је теоретски израчуната брзина филтрационог ветра. Када офф-лине сакупљач прашине очисти прашину, једна од канти ће се затворити и стварна брзина филтрационог ветра ће се повећати. Ово је такође време када ће емисије највероватније премашити стандард, тако да је захтев пуна брзина филтрације ветра; Препоручује се да колектор за прашину буде дизајниран са дефлектором за контролу дистрибуције протока ваздуха. Ако дефлектор није изабран, филтер врећа или филтер уложак ће се испрати протоком ваздуха и смањити радни век.
„Одбрана плавог неба“ ушла је у завршну фазу решавања тешких проблема. Као апсолутно главно бојно поље за превенцију и контролу загађења ваздуха, индустрија челика је императив за ултра-ниску трансформацију емисија. Компаније гвожђа и челика морају активно да реагују, разјасне идеје о контроли загађења животне средине и промовишу побољшање квалитета животне средине и унапређење индустријске трансформације.

1киу